Machtübernahme

För några år sedan planerade VOLVO lastvagnar och SCANIA för ett samgående. Detta gillades inte och förbjöds av de europeiska stormakterna med Tyskland och Frankrike som förstyre som vanligt. Det nya sammanslagna bolaget skulle få en för stark position på marknaden, i lilla Sverige gu vars!

Nu köper Volkswagen  Wallenbergarnas kontrollpost i SCANIA och bolaget blir tyskt. Huvudkontoret skall dock bli kvar i Sverige tills vidare, vilket kan betyda allt från ett år till tio år.

Wallenbergarna kammar hem storkovan och säljer med en uttalad "omtanke om bolaget och aktieägarnas bästa". De har fått 200 kronor för sina aktier och övriga svenska småaktieägare sitter där med Svarte Petter och en aktie som för tillfället handlas för ca 130 kronor.

En i raden av affärer där svenska storbolag likt dopsilvret säljs till utlandet. Sådan är den nakna kapitalismen. Kapitalet flyr konkurrens och strävar efter oligopol och känner varken gränser eller säker hemvist.

Kvar i Sverige blir råvaror, skog och gruvor, tjänste- och människosmuggelindustrin samt hemslöjd. Alltså vad som definitionsmässigt brukar karaktärisera ett u-land.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0