Grisjakt x 2

Så har det årliga evenemanget med stort V, som i Vildsvinsjakt, gått av stapeln. 30 naturintresserade hundar och 120 blodtörstiga jägare sammanstrålade i lördags morse vid Stensnäs sätesgård för att under dagen beta av 5000 hektar i Uknadalen.

Arrangemanget blev inte lika lyckat som föra året med beaktande att jag själv inte skjöt någon gris. 12 stycken fick dock plikta med livet och 20 stycken smet simmande över Storån, just på det stället som vi inte hade någon skytt "för där brukar de aldrig ge sig över".

Detta får mig osökt att tänka på salig prosten i Ukna, som när förra seklet var ungt varma sommardagar brukar ta sig ett svalkande dopp i Storån nedanför prästgården, precis där dessa 20 huliganer i lördags simmade över. Det bar sig dock inte bättre än att en sugga den dagen kom lös vid Storhammar och tänkte smita över till galten vid Kasinge. Gården bådade upp vad de kunde av folk, pigor och drängar och bonn själv för att leta efter suggan. De överraskade den lite fetlagde prosten som snabbt gömde sig i ett videsnår endast iklädd adamsdräkten. En piga fick se något grisskärt som rörde sig i buskarna, och skrek till de andra. "Ja ha hittat sugga, kom hit å hjälp." Ridå!!


 Foto Gunnar Bech

Röda mössorna är påtagna, jakthornet ljuder och de väldiciplinerade fyra plutonerna är beredda att attackera var sin rote.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0