Ett märkesår

År 2009 "firades" som ett märkesår med anledning av de två hundra åren efter förlusten av den östra rikshalvan.

Nu utlyser jag 2010 som ett märkesår för den sämsta spannmålsskörden i våra bygder på åtminstone 55 år. Jag minns 1959 och 1969, då fick gråsparvarna stå på knä när de skulle ha kalas, men i år får de ligga ner!

Allt som kan har gått fel: ingen tjäle, mycket snö som låg kvar under en lång period, rekordmycket regn i maj och sådd först i slutet av månaden, extrem värme och torka efter midsommar.

Det börjar att likna nödåren 1867-68. Då fick vi även tidig frost i juli-augusti, barkbröd kom på matsedeln och emigrationen tog fart. Är det det som väntar?


Havren har nyss gått i ax.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Visst, det som möjligen är lite förvånande är att deta faktum inte uppmärksammats mera i pressen,inte ens i den s.k fackpressen. Många lantbrukare i området har ju inte kunnat så någon vårsäd alls i år. När hände det senast? Och är det bara i ditt närområde, eller är detta förhållande förekommande även annorstädes? Men det är väl så att det enbart är en ringa del av landet som drabbats, så då är det väl inte intressant. Vi kan ju alltid importera. Maten kan väl lika bra produceras utrikes, t.ex i Skåne, så inte lär det bli någon hungersnöd. Eller kan den inte det? Så varför klaga??

2010-07-17 @ 20:55:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0