En gruvlig sak

Det australiska multinationella gruvföretaget Zinifex har begärt och beviljats undersökningstillstånd i fyra sammanhängande områden omfattande totalt ca 17 000 hektar i tre kommuner här runt sjön Vindommen.  Mina marker ligger precis i stormens öga och man vet aldrig var det slutar.

Tillståndet har beviljats av Bergsstaten, en nätt liten svensk myndighet med säte i Luleå och med numera endast 10 anställda, till skillnad från bergsverkens storhetstid då man hade mer än 400 anställda. Dess chef bergmästare Jan-Olof Hedström var här i förgår och informerad många berörda i samband med Vindommens fiskevårdsområdes årsstämma i Café Kårorp.

Risken för en gruva i området är väl ca 1 på 100 och på mina marker nära gårdscentrum ca 1 på 1000. Så det är väl ganska stort hopp att vi får bo kvar och åldras med värdighet här på gården. Om inte, så hoppas vi på en så pass rundlig summa så att man åtminstone vintertid kan bo på sydligare breddgrader. Kanske sitta på en altan i Assuan nedanför Aga Khans mausoleum och i den ljumma kvällen lyssna på klassisk musik med en bok i händerna medan solen sänker sig i den stilla Nilen.


Skrothälare

I ett tidigare inlägg här på bloggen tog jag upp metallstölder. Problemet har ju inte blivit mindre sedan dess utan växer i paritet med hur metallpriserna skjuter i höjden på metallbörsen.

Utan skrothandlare eller snarare skrothälare vore det en tämligen döfödd verksamhet för de kriminella som sliter för brödfödan ute på fältet i ur och skur. Kanske dags att införa någon sorts auktorisation för skrothandlare och ta en titt i polisregistret innan de får starta upp. Detta gäller ju redan för mattanter och lokalvårdare innan de får ta jobb på dagis och skolor.

Att begära mer av polisen är kanske övermaga. De har ju fullt upp med övervaka svensson i trafiken och dessutom arbetar skrottjuvarna inte sällan på obekväm arbetstid.

Supergripen

Det ryktas om att regeringen vill köpa nya uppgraderade s.k. Supergripen, vilket förefaller något egendomligt med tanke på att vi inte har råd att flyga med de som vi redan har.

På tal om JAS Gripen kommer jag osökt att tänka på min kommande bok om Rikes drots Bo Jonsson Grip, den verklige Supergripen, Sverige-Finlands rikaste man och störste privata markägare genom alla tider samt en maktspelare och innovatör av format.

Jag har länge funderat över om jag som med mina tidigare böcker skall ge ut den på eget förlag genom min stiftelse (se min hemsida), eller överlåta det och därmed en hel del arbete och bekymmer på ett större förlag. Nu har jag dock kommit så långt att jag kontaktat några stora svenska företag och sammanslutningar och fått en viss del av upplagan garanterad, vilket nog gör att jag kör själv och har grepp om hela processen. Men skulle någon av de större drakarna i branschen dyka upp och komma med ett sockrat kontrakt så kanske jag tänker om.

Detta är dock små problem, det svåraste är att få tid över för pennan mellan åkern, skogen och dynghögen. Troligen måste jag söka tjänsledigt framöver. Tiden för att vara hemma med sjukt barn är ju förbi.

Såningsmannen

P.g.a. pekuniära  skäl har jag inte haft råd med några yviga och glamorösa hobbies, varför spannmålsodlingen har legat nere några år. I höstas drogs jag dock med i den snikna jakten efter det grågula guldet och plöjde upp drygt 15 ha för vårvetesådd. Premiären har jag begått idag och det är ganska tidigt för att vara i det av djävulen grovt tillyxade landskapet Småland. Inbyggarna, smålänningarna har vår  herre dock själv skapat som bekant.

Fyra skiften och totalt 3,5 ha har blivit färdigsådda idag. Det blir pengar i höst det, kanske dags för en ny tröska!

Vem f-n är Evert Taube?

Sifo har gjort en undersökning bland ungdom och s.k. yngre vuxna mellan 15-24 år (P1), vilken visar att 89 % av dessa inte har en aning om vem nationalskalden Evert Taube var.

Det förvånar mig inte, skolan har kapitulerat och senast jag hörde något av hans musik spelas på radion var visst ett sommarprogram 2005. Det är bara för oss gamla människofossil att inse att det är digniteter i stil med Britney Spears och Håkan Hellström som istället har blivit en del av vårt kulturarv.

Nöjda bönder

Skånska bönder trivs till hundra procent med sitt yrkesval enligt Lantbruksbarometern (Land). Det kanske till en viss del beror på att de tillsammans med övriga bönder i Götalands bästa slättbygder inhöstar de högsta skördarna och som grädde på moset även de högsta gårdsstöden i Sverige för att vara konkurrenskraftiga. Därtill kommer att de tack vare god arrondering och övriga goda förutsättningar har lägst brukningskostnader.  Allt detta sammantaget bidrar till att de fullt logiskt har högst jordränta och åkerpriser, vilket borde göra åtminstone några av dem lite mindre nöjda.

Holländarna och danskarna har ännu lite bättre förutsättningar och följdriktigt lite högre EU-bidrag. Något av moment 22 som är svårt att vilja ta sig ur.

Lekstuga

"Försvaret" har blivit en lekstuga för politiker, vapenvägrare och fruntimmer. I bästa fall kan vi mönstra ett antal goa gubbar i hemvärnet för det nationella försvaret, och utåt leka stormakt med 3000 skjutglada fjollor i insatsstyrkan i främmande kolonialländer under beskydd av norska helikoptrar som varken tål värme, sand, mörker eller kyla. Allt till samma kostnad som tidigare!

Tacka vet jag 60-talet när man i skuggan av kalla kriget var beväring och riket kunde mönstra 850 000 soldater, till fots, på cykel och på skidor. Det var en tid för karlakarlar, karoliner, rödbrusiga fanjunkare och lytta rustmästare insvepta i en manlig air av snuskburkar, vapenfett och gamla strumpor.

Ett svenskt försvar är en form av försäking, vilken vettig människa försäkrar sin kåk i höjd med golvlisten.

Näradödenupplevelse

Efter en ca 20 timmars näradödenupplevelse har jag nu sakta börjat att återvända till livet igen. En praktfull magåkomma blev straffet för att jag i helgen inte kunde låta bli att i Sala gulla med mitt barnbarn, som själv drabbats av dagisbaciller.

Upplevelsen innehöll det mesta av ett klassiskt NDE-tillstånd. På natten det klara ljuser över skogen likt en fullmåne och en känsla av samhörighet med världsaltet. Därtill några mer ovanliga ingredienser som bekymmer om att vara hel och ren under samt att göra några tillägg i testamentet.

En tröst i bedrövelsen är dock att det nog kan vara nyttigt att regelbundet, men med långa intervaller,  genomgå magsköljning och en radikal bantningskur.

Afganistan, Rinkeby och Tensta

Storstockholms lokaltrafik vägrar att åka in i zon 1 i Rinkeby och Tensta (P1). Det är alldeles för farligt säger en representant för SL. Inte ens räddningstjänsten vågar in utan inbäddad eskort och inte heller polisbilarna går fria för barnsoldaternas förstörelsebringande projektiler. Det beror på att det inte finns något att göra, typ fritidshem, säger en representant för ungdomarna på nästan perfekt svenska.

Detta kan kanske vara en match  för den svenska insatsstyrkan som uppvärmning inför stundande internationella uppdrag i andra oroshärdar.

Härligt att shoppa loss

I morse vaknade jag till en härlig våt dröm. Jag drömde hur jag efter en lång svettig arbetsdag skavade av mig mina söta men väl ingångna svarta NOKIA-stövlar och släppte fötterna loss, den ultimata friheten.

Solen hade redan gått upp och att borsta tänderna fanns det inte tid till. Jag tog istället  lite COLGATE-PALMOLIVE - marknadsledande inom mun- och kroppsvård - på tummen och gnodde runt. All plack kändes som bortblåst och jag var lika fräsch som vårmorgonen som väntade utanför fönstret.

Det är ju i mitten av april och  dags att byta strumpor. Jag hittade inga hela parstrumpor, ty vår gamla pålitliga trotjänare, den halvautomatiska ELEKTROHELIOS-maskinen har den lilla egenheten att den käkar strumpor. Jag hittade dock efter en stund ett par prima udda tubsockor, som jag köpt till ett bra pris hos knallen BÄNGAN BÄNGTZON på oktobermarken i Viken.

När jag skulle dra på mig mina sköna mysbyxor, som jag ärvt av min salige far, for även resåren till de sälla jaktmarkerna och ingen hjälp finns att få. Jag får ta och åka till stan om lördag och köpa ett par byxor på MYRORNA, den etiska butiken för människor med ansvar och solidaritet. Det skall bli härlig att för en stund glömma den grå vardagen och riktigt få shoppa loss!

En stor dag, var på er vakt

Igår var det en stor dag här på gården med en strid stöm av folk som kom och gick hela dagen. Min husfru fyllde jämna år och kommer hädanefter aldrig mer att bli äldre än 55+. Det har städats och stökats mycket i köket de sista veckorna så jag anade att det var nått på gång.

Dessutom passade denna bloggsida på att under bemärkelsedagen nå nya hisnande höjder med 48 besökare. Snart är det väl dags med lite diskret produktplacering som extraknäck och likviditetsförstärkning. Kommer ni framöver att läsa om herrparfym och världens mest väldokumenterade örtmedicin så var på er vakt.

Integritetskränkande

I Sverige är det en mänsklig rättighet att få bli kränkt eller åtminstone förfördelad och därmed bekräftad. Jag känner mig faktiskt nästan kränkt över att aldrig bli riktigt, riktigt kränkt. Visserligen hoppar man på oss vita medelålders hetrosexuella män med jämna mellanrum, men kränkt, nej jag vet inte.

Nu går Svenska Advokatsamfundet (P1) tills storm mot löst framkastade förslag till ett allmänt svenskt DNA-register. De menar att det är djupt integritetskränkande och tar till brösttoner och gör sig både bokstavligt och bildligt till djävulens advokat.

Ett DNA-register som på sikt omfattar alla svenskar tycker jag är ett bra förslag. Börja först med största riskgruppen för grövre brott, män mellan 12 och 57 år, sedan släpper även jag gärna till ett litet blodprov.

Paradigmskifte

Man förstår mindre ju äldre man blir och man blir aldrig för gammal för att lära. I årtionden har vi fått höra att västerlandets stöd av sitt eget jordbruk och sina konsumenter till följd av låga marknadspriser, varit ett hot mot u-ländernas jordbruk och utveckling.

Nu har producenterna i många länder tröttnat på dålig lönsamhet och låg uppskattning och övergivit modernäringen till förmån för lukrativare sysselsättningar. Efterfrågan ökar nu p.g.a. olika samverkande faktorer och världsmarknadspriset stiger regelenligt till oanade höjder och nu ropas på förbud, förbud.

Den nya utveckligen borde vara bra för landsbygden och dess folk världen över och något lite kanske bromsa den skenande urbaniseringen som på sikt är ett allt överhängande hot.

Utvärdering

Nu har det nya sökorden som jag planterade på denna blogg den 3/4 varit googlebara några dagar och resultatet börjar att bli statistiskt säkerställt. Besökarantalet på sidan har ökat med 20% i förhållande till ett viktat  50 dagars glidande aritmetiskt  medelvärde. Troligen var det Nuder och Genealogiska föreningen som stimulerade smaklökarna. Besöken har även förskjutits mer mot kvällstid och är nu jämnt fördelade över dygnet, med undantag för den s.k. dödens timme mellan kl. 05.00 och 06.00 då det är en liten topp.

Men det borde finnas mera att hämta varför jag här nedan prövar med ett lite grövre artilleri och lägger ut nedanstående sökord:

Marita Ulvskog, Internationella Olympiska Kommittén, Robert Mugabe och Swedish Meats.

Klamydiatest

Jag läser i vårt ärevördiga husorgan Norrköpings Tidningar (NT), Sveriges äldsta dagstidning, att landstinget i Östergötland går på offensiven för att mota Olle i grind, dvs att försöka stoppa spridningen av den allt vanligare könssjukdomen klamydia. De satsar nu på kamydiatest genom internet läser jag vidare.

Det låter ju bra, men jag förstår bara inte hur man skall gå till väga. Skall man använda musen och hårddisken, eller  kan det vara meningen att man skall använda scannern, det verkar så bökigt?

Hur som helst hoppas man ju sedan som alltid på positivt resultat.

Kräkmedel

Jag är förvisso kackelmagad, men när jag ser diktatorn och fullblodsrasisten Robert Mugabe i dumburken framkallas alltid kräkningsreflexer likt hos Pavlos hundar.

Den 84-årige gamle frihetskämpen klamrar sig fast vid makten så att knogarna vitnar, valsedlarna måstse räknas tills de överensstämmer med förutbestämt resultat , inflationen når nya hisnande höjder, folket svälter och landet dräneras på utbildade personer, allt medan grannländernas ledare som goda blodsbröder  ger honom sitt tysta godkännande.

Etanol inte bara bra för bilar

Ny forskning visar att ett glas rött vin om dagen är rena hälsopillret och socialstyrelsen rekommenderar väl snart 6-8 glas i veckan.

Även så kommer Systembolaget att få ökad och stimulerande konkurrens när vinet och kanske även Absolut  snart skall säljas i hälsokostaffärer.

Skål!


I nöd och lust

Lustgas (dikväveoxid) är mest känd som en ganska lustfylld drog, men nu varnar forskarna påhejade av oljelobbyn för att en stor satsning på biobränslen med intensiv användning av konstgödsel kommer att öka  tillförseln av lustgas till lufthavet och spä på klimathotet. Lustgas är nämligen 300 gånger skadligare i det hänseendet än vanlig koldioxid.

Men jag är ju ekologisk kravodlare och använder ingen konstgödsel och kommer därför inte i åtnjutande av att kunna inhalera denna lyckodrog.

Det är kanske dags att börja odla konventionellt.


Bojkott

Efter diverse överläggningar med mig själv har jag beslutat att göra en partiell bojkott av de olympiska lekarna i Beijing. Jag kommer att bojkotta TV:s alla utsändningar från badminton, judo, softboll, teakwondo och triathlon, såvida inte någon svensk viking deltar förstås.

Som om inte detta skulle räcka och bli över har jag även tagit beslut om en handelsbojkott av Kina. Jag kommer under veckorna med de olympiska spelen inte att genomföra några köp av prydnassaker eller elektroniska komponenter made in China, såvida det inte är rea förstås.

Därmed har jag åter en gång inför mig själv och omvärlden bevisat att jag har en moralisk resning som få.

Vetenskaplig undersökning

Detta är en vetenskaplig undersökning som är baserad på kunskap och vedertagen erfarenhet. Innehållet är längre ner på sidan av den karaktären att känsliga personer kan ta illa vid sig och uppmanas därför att redan här avbryta sitt läsande.

Med statistik för denna sida som är tillgänglig för mig som dess innehavare kan konstateras att sidan dagligen besöks av ca 15 personer och att ca 10 därav är unika besökare. Sidan besöks huvudsakligen dagtid och på vardagar. Därav kan alltså slutledas att besöken huvudsakligen görs på betald arbetstid och med arbetsgivarens dator eller att besökaren är småföretagare med intellektuella intressen.

Besökarantalet har en längre tid varit konstant och för att bredda bloggen för nya grupper med lite bredare intressen prövar vi därför här nedan med lite spännande sökord att googla på så får vi se hur mycket besöksfrekvensen ökar. Avrapportering av resultatet kommer att ske inom några veckor.

Per Nuder, arbetsmarknadens parter, islamofob, Greta Johansson, knulla, Mats Odell, fitta, skinnskalle, Reinfeldt, Genealogiska föreningen, kuk och Hitler

Pressmeddelande den 1/4

Stiftelsen Nordiska museet har efter några månaders förhandlingar under stark sekretess beslutat att göra en fusion med Tryserum-Hannäs Kulturhistoriska Stiftelse. Den nya stora organisationen som kommer  att heta Nordiska, kommer att bli den största inom det kulturhistoriska segmentet i Skandinavien och en stor attraktiv spelare och partner även i europeiskt perspektiv.

Den administrativa enheten kommer tills vidare att ha sitt säte i Stockholm och vd kommer att hämtas från gamla Nordiska museet, medan ordförande skall komma från den Kulturhistoriska Stiftelsen.

Museets årsskrift Fataburen skall upphöra och all kraft skall istället fokuseras på årsboken Gård och Släkt, som blivit ett välkänt varumärke för kalité och nordisk sparsmakad förfining.

Genom en befruktande sammansmältning av den urbana världsstadens häktiska och pulserande liv med det agrara, nedärvda och genuina småländska folkloristiska know-how kommer påtagliga synergieffekter och mervärden att skapas.


Klappjakt på kulmagar

Klappjakten på oss med bukfettma fortsätter. I massmedia och på löpsedlar hängs vi ut och jagas som särbegåvade självspillingar utrustade med kniv och gaffel som mordvapen.

Nu senast får vi veta (P1) att om vi mot förmodan skulle överleva medelåldern så kommer tack och lov snart demensen och befriar oss från denna världens alla sorger och bekymmer.

RSS 2.0