Europa kokar av bondeprotester

 
Europa kokar av bondeprotester med stora demonstrationer över låga produktpriser och svåra förhållanden på landsbygden. Senast marscherade 50000 bönder genom Madrid och protesterade över livsbetingelserna på landsbygden. Några dagar tidigare blockerade tusentals bönder de större vägarna i Frankrike. Men i Sverige nöjer vi oss med att knyta näven i byxfickan.
 
Det är en skam för Europa och det västerländska välfärdsbygget att man inte lyckats åstadkomma bättre förhållanden för den viktigaste yrkesgruppen - de som ställer maten på bordet såväl vardag som helgdag.
 
En ung fransk kvinna som intervjuades på teve kostaterades helt frankt att det är svårt att satsa på en framtid som lantbrukare när man vet att man inte kan få ut en normal lön för det, och ofta ingen inkomst alls!
 

Vad händer här näst?

På 1960-talet lade de ner skolan här i Skrickerums by, 1972 rök affären, på 1980-talet stängdes pensionäshemmet, för ett par år sedan lade man ner busslinjen, för två veckor sedan plockade de bort den fasta telefonen och förra veckan drog man in tidningens morgonutbärning.

Vad händer här näst, den frågan slungade jag ut i etern för en tid sedan och fick några intrressanta svar:

Flera hoppas eller fruktar att det snart skall etableras ett vargrevir här. Någon tror att nätspänningen kommer att sänkas så det inte går att ladda mobilen. En annan optimist tror att vi skall bli bestulna våra skor och bombarderade med skumtomtar. En fjärde tror att Postnord lägger ner på landsbygden så att vi själva får hämta posten hos avsändaren och en fjärde tror att det statliga vägunderhållet helt kommer att dras in. Själv lutar jag nog åt det sista förslaget, eller det där med skumtomtarna. Det är kanske inte så skumt som det låter.

 
 
 

RSS 2.0