Dags för hemvärnet?

Sveriges tappra blågula gossar sägs vara i Afganistan för att bl.a. möjliggöra skolgång för tusentals afganska barn, företrädesvis flickor.

Samtidigt stängs en förskola i Herrgården, Rosengård, Malmö, för att man inte kan upprätthålla säkerheten för lärare och barn vid utevistelse.

Kanske dags att kalla hem styrkorna i Afganistan eller inkalla hemvärnet.

Ju mer man rör i en gödselstack, ju värre luktar den.

Thomas Östros har i stridens hetta fattat dynggrepen och betalat igen för Mats Odells Tobleronekonomi genom att beskylla Odell för att bära omkring på borglighetens stora gödselstack.

Gödselstacken är ekobondens guldgruva och stolhet och det är gödseln som sätter kakan på bordet, men nu har Thomas Östros använt sig av den i ett förklenande och kränkande sammanhang, som kräver sin ursäkt.


De kan flyga och fara

Eyjafjallajökull har lugnat ner sig något och ger nu mer lava och mindre luftburen aska. Media jublar, chartertrafiken har tagit fart igen och politikerna flyger och far snart som vanligt, medan folk och fä som bor nära får evakueras pga mycket giftiga utsläpp i närområdet.

När snålheten bedrar visheten i Grönköping

I vanliga fall brukar min horisont sträcka sig utanför kommungränsen, men så här på Amaliadagen gör jag ett undantag.

Valdemarsviks kommun skall försöka sälja ett tjugotal tomter på "gräddhyllan" på Borgsområdet. Uppdraget har gått till ett nystartat mäklarföretag Svenska Emäklarna i Norrköping, ett kommanditbolag som efter två års verksamhet ännu inte har lyckats få till en hemsida, men som ställer en i utsikt till slutet av denna månad.

Uppdraget har gått till lägsta anbudet, som var 0,05 % lägre än näst lägsta, en lokal mäklarbyrå med lång erfarenhet på orten. Kommunen kommer alltså att tjäna några hundralappar, under förutsättningar att man får likvärdiga tjänster. Vilket finns anledning att betvivla.

Åter till 1800-talets bönhasar

1846 avskaffades det otidsenliga skråväsendet, som varit så konserverande för samhällsutvecklingen, och som vi modernister har pekat finger åt under så många år. 

Högröstade krav på legitimation för lärare, i liket med redan införd legitimation eller auktorisering för många andra yrkesgrupper, är inte annat än en återgång till det monopolistiska skråväsendet, på gott och ont.

Äntligen något mot klimathotet

50 000 flightet per dygn är inställda i Europa. I bästa fall kan vulkanens utbrott vara i månader och all utebliven lufttrafik är det bästa som hänt mot det reella eller imaginära klimathotet på år och dar.

Som lök på laxen är det också för en gång skull en naturbetingad händelse som slår mer mot de rika än mot de fattiga. Nu får eliterna hålla sig på marken och det våras för tåg och hästskjuts.

Det våras för feodalherrarna

Första veckan i mars gav sig ett gäng hurtfriska mannar från EON ut på igensådda tjällösa fält med tunga maskiner. Inte ett ord innan man gav sig ut på mina åkrar och inte ett knyst efter att expeditionen efter några dagar var slutförd. Det enda man lämnade efter sig som tack för senast var djupa, nu vattenfyllda spår.

Tidsödande jordplanering och omsådd längre fram i vår väntar, och skadeståndskrav har självklart gått ut till det tyskägda bolaget EON Elnät Sverige AB. Jag ser med spänning fram emot vad det skall resultera i. Min och min hustrus erfarenhet av att komma till rätta med EON är inte den bästa.

Det våras för närodlat

Närodlat och ekologiskt ligger i tiden. Polisen har under senaste året avslöjat många urbana bönder med gröna fingrar, som verkar som framgångsrika cannabisodlare från Norrbotten i norr till Skåneland i söder. Vi är nu självförsörjande i Sverige med marijuana uppger polisen, som också nöjt konstaterar att de flesta luxrören körs med hundra procent förnyelsebar grön el under hela odlingscykeln. Dock används fortfarande här och var artificiella gödningsämnen, vilket polisen och politikerna ser mycket allvarligt på.

Debatt om debatten

Jag kanske inte är normalbegåvad, det kan ju avvika både upp och ner, men det är mycket i den svenska debatten jag inte förstår. Kanske är horisonten här i det kuperade Tjust allt för kort?

I veckan har en 78-årig kvinna hittats misshandlad till döds efter en dispyt i anslutning till en parkeringsruta för handikappade i Landskrona. I början fokuserade man i debatten på detta brutala övervåld mot en strukturellt underordnad äldre kvinna. Men när det så småningom visade sig att den misstänkte förövaren hade sina rötter i Främre Orienten, kantrade debatten snabbt över till att handla om "debatten i sig", rasism och nidingens och hans familjs utanförskap och utsatthet som förmildrande omständigheter.

Förklara detta sammanhang för mig den som kan.

Klok som ett nöt

Dum som ett nöt brukar det heta, men det gäller åtminstone inte ett par av mina små dikalvar. De har i likhet med hur en kopparödla eller ormslå stöter bort sin svansspets, nu stött bort halva sina öron för att bli kvitt sina stora EU-brickor. Det är bara små stumpar kvar av öronen och ingen plats för att fästa nya öronbrickor. Djur utan öronmärken skall ju saklöst avlivas på stället, så det är väl bara att ta fram slaktmasken, bössan får ju inte användas enligt direktiv och paragrafer.

En erfarenhet rikare på långfredagen

Jag har länge varit lite smått avundsjuk på de där stjärtgossarna som går på pride och verkar ha så himla kul och mysigt, men nu vet jag bättre. Idag när jag gjorde ett tungt dagsverke i massavedskogen råkade jag, trött och ostadig på benen, sätt mig på en vass stubbe av en margran, en fot lång och en och en halv tum grov. Det var inte skönt!

RSS 2.0