Kallt om öronen

Jag är nu lyckligen hemkommen från Öland och det blev i sanning kallt om öronen, endast 5 plusgrader och endast en läderhuva och flygarglasögon till skydd för den inte obetydliga fartvinden. Jag tog inte heller närmaste vägen utan gjorde en avstickare genom Fliseryd, Kristdala och Hjorted med Bråbobygden med sittt ålderdomliga och särpräglatde kulturlandskap, som inte söker sitt like i landet.

Vid vattenhålet på Strand Hotell råkade jag komma vid samma soffbord som en f.d. centerpartiledare, som hade en hel del pikanta episoder och minnesbilder att förmedla om bl.a. Olof Palme och Carl Bildt. Detaljerna behåller jag tillsvidare för mig själv.

Bra drag i Borgholm

Bra drag i Borgholm och det går vita gäss på Kalmarsund. Vindmöllorna snurrar för tillfället bra här på Öland.  Jag hoppas och tror att det blåser lika bra eller bättre uppe vid "min" mölla vid Aapua i Övertorneå kommun och det går ingen större nöd på mig här på lyxiga Strand Hotell. Det är lagom lugnt så här års innan 08 kidsen har invaderat stället.

Jag höll på att tappa topplockskåpan på min gamla MG på vägen ner, men har nu inhandlat en skiftnyckel, ståltråd, tejp och lite motorolja och hoppas kunna återvända till Skrickerum framöver.


Det stora alvaret väntar

Jag kommer för ett par dar att ställa motorsågen på hyllan och och åka till Solens och Vindarnas ö, dvs. Öland, för att deltaga i den stora Nationella vindkraftskonferensen i Borgholm.

Det skall bli roligt att träffa gamla och ny bekanta och för egen del tanka batterierna med lite solenergi. Det stora Alvaret med sina vårblommor lockar också naturligtvis, och en liten sväng till Solliden för att se om Madde är där hinner jag kanske också med. Eventuellt tar jag vid bra väder min öppna MGA, en gammal sportvagn som i dagarna fyller 50 år, men som är sexig för sin ålder.

Kungsord

Folkpartister i den Kungliga Hufvudstaden har gett den sympatiske Leijonborg en dolkstöt i ryggen under förödmjukande former.  Att den gamle Lejonkungen skulle orka hålla emot när partikollegorna i Stockholm bestämt sig var inte att tänka på.

Kungsord är kungsord.

Knölsvanar i ankdammen

Olof Palme och Carl Bildt är båda något arroganta statsmän som är lite för stora för den svenska ankdammen. Sticka ut är inte tillrådligt i Landet Lagom.

En del föds och lever hela sitt liv i den politiska kasten. Några vågar sig ut och skaffar sig erfarenhet av näringsliv och  entreprenörskap. Carl Bildt är i en historisk jämförelse endast en småhandlare i sammanhanget. Vad hade Sverige varit utan storföretagare och politker i en och samma person som t.ex. Axel Oxenstierna, Johan August Gripenstedt och Knut A. Wallenberg.

Churchills fel

Jag trodde att det var USA:s fel att det är inbördeskrig i Irak, men nu hörde jag just på P1:s Vetenskap Historia att det enligt somliga är Winston Churchills fel, för att han medverkade till att ge det då brittiska mandatet  självständighet på 1920-talet  under kung Faysal I, som ansåg sig vara i släktskap i rakt nedstigande led med profeten Muhammed.

Irakierna själva lär inte vara inblandade!

Majbrasor i Rosengård

Vårsolen flödar generöst över Rosengård och blommorna börjar att spira i de välansade rabatterna. Barn och ungdomar har anammat den gamla fina svenska traditionen med majbrasor och det pyr här och var i soprummen.

Här blommar också kärleken och  nativiteten är hög.  50 % av befolkningen är under 20 år,  85 % är arbetslösa och 3 % är födda i Sverige eller har svenskfödda föräldrar, allt enligt kommunstyrelsens ordförande Ilmar Repalu(s) trovärdiga uppgifter.

Patetiskt

När Pär Nuder satt i regeringen var det alltid den sittande regeringens förtjänst när ekonomin,  arbetsmarknaden eller något annat mådde bra. Nu däremot är det den avsuttna regeringens förtjänst.

Konsekvent  eller inkonsekvent, det beror på!

Multietnisk krigare- och gudsstat

Inte sedan  stormaktstidens multietniska krigare- och gudsstat har "svenskar" dvs svenska medborgare visat så mycket mannamod och hängiven stridsvilja i fjärran länder och kontinenter. "Lejonet från Norden" och "Carolus Rex" må le i sin himmel.

En del heliga krigare har gott handlag med bomber och granater, andra har otur och blir satta i fängsligt förvar och blir kallade för terrorister.

Mötesfrihet

Mötesfriheten är fastslagen i gällande regeringsform.

Det är mindre än 100 år sedan brukspatronen kunde förbjuda arbetarrörelsens olika grenar att sammanträda i vilken lokal det än måtte vara i bruksorten. Den allmänna landsvägen var ofta det enda som återstod.

2007 försöker mobben genom hot och pågtryckningar hindra ett av landets större politiska partier att genomföra sin årsstämma. Må så vara att partiet kanske till viss del förtjänar att behandlas som något som katten släpat in, men det är ju de övriga partierna som lämnat dörren öppen!

Staten måste garantera mötesfriheten, kanske upplåta gamla riksdagshuset? När hörde vi sist att en fotbollsmatch inte kunde genomföras i Sverige med hänsyn till ordning och säkerhet?

Land skall med lag och oväld byggas

"Högmålsprocessen" mot ett halvdussin folkpartister visar tydligt på bristerna med att i domstolarna ha politiskt tillsatta nämndemän, i detta fall två moderater och en vänsterpartist.

Ända sedan jag blev byxmyndig har jag ansett det bisarrt att nämndemän måste ha partibok. På 1600-1700-talet utsågs nämndemän bland skatte- och kronobönder, dvs ur ett urval av ca 25 % av landets befolkning. Nu har motsvarande siffra sjunkit till några få procent.

Rättsväsendet eller demokratin på dekis?

Hemlig skrift eller förbjudet för vuxna?

Varför envisas så många att skriva sina bloggar med vit skrift på svart botten. Är det modernt, hemlig skrift eller vill man inte stå för sina åsikter?

Det är åtminstone problem för mig att läsa som är 55+. Förbjudet för vuxna?

Lugnt i påsk

Nu går jag och vilar mig och bryter lite sten, sa torparen i Småland. Sålunda har jag vilat mig med trädgårdsarbete, trädbeskärning mm. idag på långfredagen.


Aprilskämt

Idag skriver vi den 2 april och Vägverket och Banverket har i en gemensam kommunike i nåder låtit meddela, att man pga kostnadsökningar och felräkningar är tvungna att kraftigt banta planerade infrastruktursatsningar. Ett flertal projekt i Sveriges avlånga land vill man skjuta på till en oviss framtid, medan man vill prioritera satsningar i storstäderna samt ett hål genom Hallandsåsen.

Om man fick tänka med hjärtat

Om jag tänker med hjärtat skulle jag behålla förmögenhetsskatten och istället avskaffa fastighetsskatten. En skatt som inte är baserad på skattekraft och nettoförmögenhet är omoralisk. Den är helsyskon med den förhatliga gundskatten på jord som Sveriges allmoge i århundraden bekämpade och lyckades få avskaffad 1903.

RSS 2.0