När orden devalveras

SVT har av 21 st nominerade kandidater låtit lyssnarna utkora sju stycken svenska underverk. När resultatet nu står klart visar det sig att alla sju står att finna i Götaland och därav tre stycken i Skåne, vilket knappast återspeglar en objektiv sanning utan snarare skåningarnas provinsiella kynne.

Som överlägsen segrare står Göta Kanal, vilket får anses som rättvist. Övriga "underverk" är Lunds domkyrka och moskén i Malmö från 1983, vilket i snäv bemärkelse får anses som både rättvist och lagom politiskt korrekt.

Man letar förgäves efter t.ex. den gigantiska forntida Torsburgen på Gotland, Karlsborgs unika centralförsvarsfästning, ett av de största byggnadsverken i Europa,  samt något byggnadsminne i barock med enskild byggherre från den svenska stormaktstiden, som t.ex. Skoklosters slott med sina världsunika samlingar.

Det är barockt!

Under kudden

I Skogsstyrelsens husorgan Skogseko kan man läsas att vår f.d. statsministser Göran Persson på sina längre tjänsteresor brukade ha sin skogsbruksplan över Torp med sig i dokumentportföljen. Fram på småtimmarna, när han sannolikt intagit sängläge, tog han fram den och drömde om sin skog.

Vi har ju alla våra böjelser och jag undrar just vad för obskyr litteratur Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt packar ner i sina portföljer inför   sin Brysselresa i dag. 

Själv kommer jag nog att under årets kortaste natt lägga mina sju skogsbruksplaner under kudden  och invänta resultat. Kanske blir det en mardröm om barkborrar?

Trevlig midsommar!

Bevingad raritet

Idag har jag sett årets första Kronärtsblåvinge, en världsunik fjäril som är knuten till ärtväxten Sötvedel. Denna variant finns endast i Sverige och under förra året observerades totalt endast ett 100-tal exemplar, varav nästan hälften på våra marker i varma och soliga söderlägen i det betade kulturlandskapet vid sjön Vindommen.

Markerna har i vinter restaurerats och ersättning kommer delvis att utgå av offentliga medel för att om möjligt kunna bevara denna raritet.

Glashus

LO:s förste vice ordförande Erland Olauson kritiserar den så kallade ekonomiska eliten, företrädesvis inom näringslivet, för att de agerar oansvarigt och tilldelar sig själva alltför höga löner.

Kritiken är välförtjänt,  men den som kastade stenen toppar själv löneligan i sin hemkommun Valdemarsvik. Må så vara en liten fattig landsbygdskommun med  låg skattekraft som välkomnar tunga skattedragare.

Hotboy

Ett hundratal oskuldsfulla tonårstjejjer och unga damer fruktar nu att de blivit nersmittade med HIV när de chattat med en trevlig och spännande boy på nätet.

Fästingtävlan

Nytt för i år är min och min hustrus ekologiska och miljöcertifierade tävling om att bli biten av flest fästingar. I mitt protokoll står det antecknat fyra och i hennes sex hittills i år, men hon är attraktiv  så jag känner mig nästan slagen på förhand, fastän jag ofta vistas och stökar i deras bästa biotoper. Däremot fick jag årets första bett, redan i april, så det förtjänar ett hedersomnämnande.

Ca en gång per månad kommer jag att på denna blogg uppgradera ställningen, så att alla bitna kan följa denna spännande tävling ända till det bittra slutet i  november - december månad, när födosöket har upphört.

Ni är välkomna att gissa slutresultatet och fina priser utlovas.

Kaffe med dopp

Idag har jag tagit årets första dopp. Svettig efter en dust med en vresig ekbråte i en södersluttning kände jag att det var dags att kyla ner. Ner till Axsjön, av med skogshjälmen, kängorna och vad som i övrigt var. Bara jag och det kalla vattnet och ett par sångsvanar som sträckte. Vackert så det gjorde ont.

Därefter en stilla fika på bryggan. Kaffe med dopp.

Nationens dag

Idag har jag firat namnsdag och nationaldagen. Det är viktigt tycker jag, fastän en del multikulti säger att det inte finns någon svensk nation eller någon nation över huvud taget, dvs ingen palestinsk eller kurdisk nation heller värd namnet.

Jag började att fira i ottan med att flytta dikorna från Sjölindan till Sörskogen. Sedan for jag till Bönemåla för att avhjälpa vattenbist och satt där dubbelvikt i fyra timmar i vattenkällan av 100 cm cementrör. Därefter lite motion med motorsågen några timmar. Hem igen mot kvällen för middag och därefter till Axsjöbäck och snittslade vägar för skotaren som börjat köra idag. När det började skymma åkte jag till Söderköping och hämtade några kartonger felande skogsplantor och sedan åter mot hemmet.

En riktigt varm, solig och fin helgdag!

Kränkta på skoltid

Jag känner en enfaldig och renlärig borgarbracka som bekymrar sig över sina barns välfärd. Han tycker att de blir kränkta och diskriminerade för att de tvingas inta sina skolmåltider och ha en del stormöten i Valdemarsviks Folkets Hus, vilken byggnad även är besudlad av lokaler för LO, Socialdemokratiska Arbetarpartiet,  Arbetarnas Bildningsförbund och andra föreningar på det socialistiska familjeträdet.


Klart lysande stjärna

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabunis är en orädd och kontroversiell minister. Hon är en sanningssägare som snabbt kan ge klara besked, något så ovanligt som en politiker som säger vad hon tänker. Det må gälla utanförskap, slöjförbud, könsstympning och obligatorisk gynkontroll.

Tills vidare utnämner jag henne till regeringens klarast lysande himlakropp.

RSS 2.0