Lokal intifada i Södertälje

Man misstänker att det är vänsterextrimister eller den organiserade brottsligheten som ligger bakom de sju varuhusbränderna under kort tid i Södertälje, även kallat Lilla Bagdad.

Men är det trots allt inte rimligare att misstänka att det bara är några konstfackelever som är ute på nätterna och jobbar med sitt examensarbete?

Rapport från Galapetter

Måndagens galapremiär av Stieg Larssons Maend der hader kvinder på Imperial i Köpenhamn blev en storartad tillställning, och då inte bara för att denna biograf är den största i Skandinavien med 1400 sittplatser.

Imperial

Biografen råkade ligga i samma byggnad som vårt hotell, så det blev inga problem att varken hitta dit eller hem. Den röda mattan var utrullad långt ut på vägen Ved Vesterport, så det var bara att följa den röda breda vägen in i mot  pressfotograferna som väntade tålmodigt i tredubbla led. Jag blev bländad av fotoblixterna och det kändes för ett ögonblick som att vara snöblind.

Jag trodde först att fotograferna var samlade mest för min skull, finansmannen från broderlandet i öster som representerade finansiärerna i SPILTAN UNDERHÅLLNING MILLENIUM AB, men jag märkte snart till min förvåning att de visade större intresse för t.ex. skådespelerskorna Noomi Rapace och Marika Lagercrantz och även för den gamle skådisen Peter Haber och regissören Niels Arden Oplev.Några timmar senare  efter många snittar och några glas var det så dags att leta sig ut igen. Det gick riktigt bra, det var bara att följa den röda mattan åt andra hållet.

Dag två och tre ägnade vi åt storstadens flärd, misär, museer och god mat.

GÖR EN VÄLGÄRNING, GÅ OCH SE FILMEN MÄN SOM HATAR KVINNOR OCH STÖD DÄRMED FAMILJEN BOCKGÅRDS EKONOMI I DESSA BISTRA TIDER


Stolleprov II

Nu är det snart dags för ett stolleprov igen, men denna gång tar jag med mig Maggan hela vägen, så att jag inte får stå där ensam med skammen.

På inbjudningskonvolutet står det: Dresscode: Festlig.  Skall man vara fin får man lida pin och det är bara att packa sig därefter. Så nu handlar det alltså om att färga håret, noppa ögonbrynen, vaxa böst och rygg samt klippa kartnaglar, så att man blir presentabel i salongerna. Hövdingmanteln från Liberia som luktar naftalin har tagits fram på vädring. Kanske, kanske inte.

Återkommer i ord och bild när allt är överstökat.

Ny värdegrundVi arbetar nu på denna bloggsida med en ny värdegrund, som innebär ökad fokusering på kvalitétssäkring, vilket bl.a. kan innebära lite värdehöjande förtäckt reklam och att lite illustrationer då och då kan förekomma för att förhöja sidans estetiska värde. För det mesta kommer det att handla om bloggaren i olika vardagliga eller yrkesmässiga situationer, eller andra bilder av stort allmänintresse.

På bilden ses skogsbonden med en gullig och pigg ljusröd Husqvarna 353G utrustad med kedja light, inköpt hos Valdemarsviks Motorservice.

Vikingen

Viking vid Skokloster


Vid femtioåtta års ålder blev stugan mig trång
Där jag bodde med husfru min.
Att vakta på korna blef dagen mig lång.
Jag bytte om håg och sinn
Jag drömde, jag tänkte jag vet icke hvad
Jag kunde, som förr, ej mer vara glad
Uti skogen

Med häftigt sinne i skogen jag språng,
Och såg på det vida vilande haf.
Mig tycktes så ljuflig isarnas sång,
Likt broar där förr skummande sav.
Sången komma från fjärran, från Uppsala land
Mig hålla ej bojor, mig känna ej band
Uppå isen

En morgon från Skarholmens strand
Som en pil i viken jag sköt
Då svällde mig bröstet, då brände som brand
Då visste jag hvad mig tröt
Jag lopp ifrån hopen och broder min
Och Vikingen tog jag i kroppen in
Uppå isen

Jag var som ett segel i medvindens magt
På de frusna böljornas rygg som i flygt
Jag var man, ung och stark som sagt
Bak en välformad tärnas ändalykt
Jag tog min stav likt ett svärd i min hand
Svor att betvinga mil efter mil av vatten och land
Uppå isen

Jag var sjökonung vorden över vatten och drag
Uti härnadens blodiga allvarslek
Nu fanns ingen tvekan, nöd eller lag
Ej blickar tillbaka eller pjosk eller svek
Jag såg Skokloster och Sjö, borgar och slott
Och med bäste bror Bo om skaffning drogs lott
Uppå isen

Efter tusende skär och timmarna fem
Tycktes mig pjäxan tämligen trång
Jag började smått längta hem
Nästan som dagen var liden och lång
Men i horisonten en hägring, Hässelby strand
Det var godt, det var Gudarnas land
Uppå isen

Stolleprov

I veckan har jag pumpat kroppen med kolhydrater, för i helgen skall jag ut på ett riktigt stolleprov, men jag vill inte avslöja vad för slag om jag misslyckas, vilket Gud dock förbjude. Överlever jag och det går bra återkommer jag senare med utförlig målande beskrivning i kulöra färger.

Mona har fått hjärnsläpp

Hur kan Mona & co. tro på en kraftig utbyggnad av förnylsebar elproduktion om man inte får lägga ut nya kablar till kontinenten?  Skall vi också förbjuda export av svenska livsmedel eller svenska bilar för att skapa en överskottsmarknad och därmed hålla det inhemska priset nere?

Vi har ju redan för det mesta ett elöverkskott på den nordiska marknaden som i samma stund som det produceras måste exporteras till kontinenten, där det trycker ut miljövidrig kolkraft och ger vårt land goda exportinkomster. Ett svensk elöverskott skulle förpassa det inhemska elprisen ner i källaren och omöjliggöra de flesta  investeringarna i förnyelsebar elproduktion.

Han har rest sig

Gubben har rest sig från skrivstolen och börjat ett nytt friskt liv. Ena dagen bär det ut över milsvida sjöisar och en annan dag en mil i hårt tempo i löparskor i storskogen.

Motorsågen har återigen tagits ner från hyllan och kedjorna äter sig aggressivt igenom träd efter träd. Korna har börjat kalva och kalvjakter med lasso och kalvmärkningar är vardagsmat.

Kilona rasar och bröst- och magmusklerna spelar upp. Snart är det vår!

Ny spännande tävling

Nu är det dags för en ny spännande tävling. Detta år skall vi lyfta horisonten något i jämförelse med föregående år, då den legat i jämnhöjd med naveln.

Jag är ganska stor konsument av media och nyher av alla slag och prenumererar på¨ett tjugotal tidningar och tidskrifter, alltifrån nästan daglig utgivning till några nummer per år. I timmerskogen med såg och brytjärn är radion i hörselskydden ett gott sällskap och många radionyheter blir det.

Jag har lagt märke till att de s.k. nysvenskarna med eller utan svenskt medborgarskap, stationära, i väntan eller gömda, för det mesta får ikläda sig, frivilligt eller ofrivilligt, en offerroll där de sägs bli kränkta eller illa behandlade i allmänhet. Dessa rapporter är ganska frekventa, det kanske handlar om det största problemet i kungariket?

Det gäller nu att gissa hur många dagar från den 1/2 till den 31/7 -09, som nysvenskarna i massmedia som jag råkar konsumera (radio, tv, tidningar) inte framställs som offer, illa behandlade av busar i form allmänhet eller svenska myndigheter som förtjänar skamvrån eller åtminstone att iklädas dumstrut..

Hittills har jag inte kunnat redovisa någon sådan dag i protokollet, vilket kan ge en liten fingervisning var vi står fram i sommar. Som vanligt ställer jag fina priser i utsikt och jag kommer under resans gång att hålla er kära läsare uppdaterade.  Som vanligt mailar ni era förslag på [email protected]. Konfidentiell behandling utlovas.

Bra för Sverige men dåligt för min plånbok?

Alliansens överenskommelse i energifrågan slog ner som en bomb, åtminstone för mig, och kommer att ställa till problem för Mona och hennes röd-gröna systrar och bröder. Ett smart drag, om inte översmart, kan tyckas när läget är så cementerat i två block. Jag har tidigare räknat ut Alliansen vid nästa val, men nu vete katten.

De nya kärnkraftsverken kan vara mångdubbelt större än de tio som skall ersättas, och det kommer att bädda för ett elöverskott och troligen sjunkande elpriser, allt annat lika. Bra för den elintensiva industrin och för folkhushållet, men för min pånbok som vindkraftsägare?

Troligen kommer de storskaliga elproducenternas intresse för att storsatsa i förnyelsebar energi att svalna. Mycket mindre bekymmer att uppföra ny kärnkraft vid befintliga anläggningar, än att bygga tusentals vindsnurror över hela landet och konfronteras med tiotusentals åsikter och oro för förfulning, buller, skuggor, fågelliv m.m.

Som tur är har jag redan spridit mina ägg i flera korgar, så att det inte blir omelett av allt sammans, och har sedan något år tillbaka även investerat i en kärnkraftsfond (Relax uran) inkluderande uranbrytning och annan otäckshet.

Ett år till skänks

Igår stannade jag till hos min granne B.P. på hans ladugårdsplan. Det blev en del prat. På fem minuter löste vi de flesta världsproblemen och på en kvart hann vi avfärda politikerna och deras politik.

Sedan kom vi in på mer privata saker och jag sa som det var, att jag fyller 60 år i sommar. Men han var av annan mening, det kan bara var 59, sa han  och relaterade till sin gamla bil som skulle vara årsbarn med mitt 50-års kalas. Men jag stod på mig, jo 60 år blir det i sommar.

Till slut kunde han övertala mig, 59 år är det bara!

En ny blågul tradition

Att tända på skolor året om i vårt avlånga land, verkar för ungdomar ha blivit en  tradition lika lockande, roande och livskraftig som att fyra på valborgsmässobålet eller Gävlebocken en gång per år.

Skattedragare och försäkringstagare kan dock hålla sig för skratt.

Nu finns det ingen återvändo

Nu har jag lämnat bokmanuset ifrån mig till tryckeriet, så nu finns det ingen återvändo. Nu återstår att invänta kritikernas dom, att bli höjd i skyarna eller sågad jämns med fotknölarna, eller kringås med tystnad, vilket är det troligaste scenariot.

Att publicera sig på eget förlag, det nybildade Tryserum gårdar förlag, har sin fördelar och nackdelar. Man har koll på hela processen och äger upplagan, men det gröper ur likviditeten och man har svårt att komma ut med begränsade resurser och få kanaler. Jag jämför mig osökt med gröna och piercade författare som långt innan boksläppen sitter och gosar i TV-sofforna.

Men de har då så sannolikt lite mer pirrande ämnesval, hustrumisshandel eller pedofili. Jag hade ju tänkt mig att också göra en stark blandning med en maktgalen och jordhungrig medeltida storman kryddat med mycket våld och sex, men det blev en ganska snäll blandning som man kan läsa högt ur för mellanstadieelever.


RSS 2.0