H.H. greve Christer Elmehagen af Läckö

Det är VM-kval i fotboll på TV så det blev lite tid över för egen del. Jag har funderat lite vidare kring bonusar och fallskärmar och står fast vid att 103 % marginalskatt är ett genomtänkt och bra förslag. Men även några andra hugskott är värda att testas.

Det hela handlar väl mest om självbekräftelse och att finna och manifestera sin plats i en väl avbalkad statushierarki. Varför då inte återinföra ridder- och adelskapet. Kanske då inte som en exklusiv konungslig utnämningsrätt, utan en bredare och modernare förankrad i svensk Saltsjöbadanda. Men framförallt ett billigare sätt än nu rådande att göra åtskillnad och pinka ut rivir åt de utvalda.

Skulle inte ordförande för Svenskt Näringsliv tillsammans  med orförande för LO kunna dubba riddare och adelmän vid Mora stenar, med efterföljande Te Deum i Uppsala domkyrka som i fornstora dar?

Tänk er vilken stämningsfull och högtidlig tavla när Urban Bäckström och Wanja Lundby-Wedin i skön förening på Mora äng överräcker riddarbältet och de gyllene sporrarna till AMF:s knäböjande f.d. VD  Christer Elmehagen i samband med att han föräras grevlig värdighet och erhåller Läckö med hela Kållandsö som titulaturgrevskap,. Därmed skulle han med betryggande marginal bräcka av nuvarande VD Ingrid Bonde som bara är en sketans ingift ofrälse grevinna utan grevskap.

Till Astrid Lindgrens minne

Det stora barnbokspriset till Astrid Lindgrens minne har i år tilldelats Tamerinstitutet som bedriver läsfrämjande verksamhet för barn och ungdomar på Västbanken och Gaza. Jag hoppas att den månghövdade prisjuryn har granskat vad för slags böcker denna organisation sätter i händerna på deras värnlösa små adepter. Jag vet inte, men kanske är det något för den alerta svenska journalistkåren att titta lite närmare på.

Jag önskar Pomperipossa åter

Jag måste väl skriva några rader om bonusar, i annat  fall blir jag väl betraktad som en världsfrånvänd kuf. Det mänskliga ha-begäret är som bekant en kraft starkare än sexualdriften, och är det dessutom slöa och viljelsvaga lättingar i styrelserna som gillar att klia varandra på ryggen blir resultatet därefter.

Styrelserna har tre viktiga funktioner: Staka ut företagets (organistionens) långsiktga kurs, att välja och vräka den verkställande ledningen och fastställa dess lön och förmåner, fast och rörlig. Men ofta är det den verkställande ledningen som styr styrelsen och i praktiken sätter sin egen lön.

Men man kan inte begära att styrelseledamöterna skall hinna sätta sig in i alla frågor. De har så många styrelser och stolar att sitta på, och för 100 000 kr om året, som är nålpengar i detta sammanhang, kan man inte begära så mycket.

För att få en sund utjämning i samhället och kupera inkomsterna för dessa småpåvar som lever i en parallellverklighet med normala inkomsttagare är nog det enda raka att återgå till tiden före Pomperipossadebbaten, dvs. en marginalskatt på 103 % för de högsta inkomsterna.

Katolicismofobi

I egenskap av militant hedning välkomnar jag all kritisk granskning av allehanda religiösa företeelser och avarter, men den florerande öppna katolicismofobin i Sverige är lite olustig.

Den katolska kyrkan i världen och i Sverige byter inte åsikter lika ofta som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg byter kalsonger, utan försöker att hålla en linje som är oberoende av den dagsaktuella agendan.

Men ibland kan förvisso dessa oförenliga ståndpunkter sammansmälta. Påven vill t.ex. inte förespråka användning av kondom mer än i undantagsfall. Där har han svenska ungdomars öra, vilka till 75 % kör hårt utan kondomer, enligt en färsk undersökning. (P1)

"VAREN SVENSKE" (Per-Albin Hansson, ordf. sociald.)

Ett fåtal personer i Gammelsvenskby i Ukraina talar fortfarande fornsvenska. (P1) Deras förfäder lämnade på 1200-talet Svearnas eller Göternas land och slog sig ner på Dagö och andra öar i nuvarande Estland. På 1700-talet flyttade på grund av tvång eller falska förespeglingar av den ryska tsarinnan de flesta dagösvenskarna ända ner till stranden av Dneprs i södra Ukraina.

Svenskättlingarna i Gammalsvenskby definierar sig ännu efter 700 år som "svenskar".  Samtidigt vill det svenska majoritetssamhället efter blott ett par år omdefiniera inflyttade personer till Sverige som "svenskar".

Vad är det för mystik  med svenskheten som vidhäftar med samma outgrundliga snabbhet och kraft som den också klibbar fast  och kvardröjer?

Omänskligt djurplågeri

Fokus har denna vecka satts på omänskligt djurplågeri. Bra, djuren bör helst avlivas innan de börjar slaktas upp eller ätas.

Älgar, rådjur och en del tamdjur utsätts för omänskligt lidande när vargarna och de andra stora rovdjuren börjar att äta i ena änden medan djuren fortfarande är i fullt medvetande.

Något för journalister och djurskyddsmyndigheter att sätta tänderna i!

Jätteledsen i mitt innersta hjärta

SE-bankens VD Annika Falkengren är "jätteledsen i mitt innersta hjärta". För vad är lite osäkert. Är det för att hyenerna i den tredje statsmakten nosade upp hennes löneförhöjningen om 2 miljoner per år. Eller är det för att styrelsen tappat rorskulten och backat från sitt eget beslut, eller är det för att hon nu även förlorar några tiotal miljoner i pensioner på sikt? Som sagt, allt är lite luddigt och osäkert.

Kioskvältare

Nu är den snart här årtiondets bok, åtminstone gäller det för det nybildade förlaget Tryserum Gårdar, som om några veckor ger ut sin första lilla bokbaby.

En sådan lycklig tilldragelse kräver mycket födslovåndor och förberedelser för att allt skall löpa väl. Jag har haft kontakt tio gånger om dagen över nätet med min barnmorska Ingalill och i morgon skall jag ner till henne i Valdemarsvik och få psykoprofylax, korrigeringar och coaching för att underlätta förlossningsprocessen.

Är du intresserad av babyn och vill veta vad  han skall heta, vad han har för kön, gener osv.? Då hittar du mer på www.tryserumgardar.se där du även kan provsmaka lite av första kapitlet och förbeställa till ett rabatterat pris.Gulletussan

Dagen till ära skall jag ge ett par rosor åt två duktiga kvinnor som välförtjänt kommit högt upp på en lista över framstående kvinnor i Sverige.

Det är radarparet Mia och Klara, Mia Skäringer och Klara Zimmergren som med befriande ironisk självdistans förnyat svensk TV-underhållning, och som man saknar hos sådana entertainer som t.ex.  Gudrun Schyman och Inger Segerström.

Vaför, vaför ä dä på detta viset?

Polisen har bryskt och under mycket buller och bång gripit en läkare under tjänsteutövning på Astrid Lindgrens barnsjukhus, med motivering att läkaren i höstas avbrutit livsuppehållande åtgärder på ett litet och svårt hjärnskadat spädbarn, där inget hopp om hjälp eller bättring stod att få.

Den häktade kvinnliga läkaren riskerar nu att dömas för mord alternativt dråp. Detta samtidigt som mellan 35 000 och 40 000 friska ofödda barn årligen aborteras med statsbidrag i Sverige.

Inga gratis skolluncher

Kraftiga protester mot den nya FRA-lagen resulterade i en urlakad lagstiftning, som inte motsvarar de behov som finns, eller som knappast tillfredställer någras intressen.

Lika kraftiga protester hörs mot en reglerad eller avgiftbelagd fildelning, som är påkallad för att i någon mån säkerställa upphovsmännens legitima intressen.

Gemensamt för piraterna i dessa gerillarörelser är att de bärs upp av den generation som alltid serverats "gratis" skolluncher, och vars främsta merit enligt egen utsaga är just deras förmenta oskuldsfulla ungdom.

RSS 2.0