Jag önskar Pomperipossa åter

Jag måste väl skriva några rader om bonusar, i annat  fall blir jag väl betraktad som en världsfrånvänd kuf. Det mänskliga ha-begäret är som bekant en kraft starkare än sexualdriften, och är det dessutom slöa och viljelsvaga lättingar i styrelserna som gillar att klia varandra på ryggen blir resultatet därefter.

Styrelserna har tre viktiga funktioner: Staka ut företagets (organistionens) långsiktga kurs, att välja och vräka den verkställande ledningen och fastställa dess lön och förmåner, fast och rörlig. Men ofta är det den verkställande ledningen som styr styrelsen och i praktiken sätter sin egen lön.

Men man kan inte begära att styrelseledamöterna skall hinna sätta sig in i alla frågor. De har så många styrelser och stolar att sitta på, och för 100 000 kr om året, som är nålpengar i detta sammanhang, kan man inte begära så mycket.

För att få en sund utjämning i samhället och kupera inkomsterna för dessa småpåvar som lever i en parallellverklighet med normala inkomsttagare är nog det enda raka att återgå till tiden före Pomperipossadebbaten, dvs. en marginalskatt på 103 % för de högsta inkomsterna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0