Semester

28 grader i skuggan, svettiga lakan och en fästing i röven. Vi tar nu fem veckors semester och återkommer bara på denna sida i verkligt nödläge, fara för nationens yttre eller inre säkerhet, pandemi eller allmän skrivklåda.

Visst är det konstigt

För 15 år sedan stod själplockning av jordgubbar för hälften av den totala försäljningen. Idag när arbetslösheten når nya nivåer har självverksamheten i jordgubbslanden sjunkit till endast 20 %. Det är väl konstigt.

Lika konstigt är det att det skall vara så hiskeligt svårt att få tag på svenska skogsplanterare. Det är mest balter och polacker som gäller eller självverksamhet. Våra 22 000 granplantor har alltså helt fått förlita sig till bonn och bonns hustru. Lika illa är det inte för de hittills 22 stycken mogna jordgubbarna i trädgårdslandet. Här är det rakt igenom svenska plockare!

Gratis kondomer

"Gratis" kondomer och abortpiller, knappast om de inte ramlar ner från skyn.

Inte skall väl jag och mina grannar stå för fiolerna. Låt skolungdomarna betala kalaset själva så blir det mindre pengar över till fyllan. Om inte så vill jag ha "gratis" Viagra!


Som smör i solsken

Boklagret smälter ner som smör i solsken fastän det mest är regn. Hovförvaltningen sålde ut första leveransen till Gripsholms slott på en vecka. Ny leverans väntar, visserligen inte så stor,  kanske har kungen problem med likviditeten, vad vet jag.

I Sörmland säljs böckerna även på det gamla gripgodset Nynäs utanför Nyköping, som numera innehas av landstinget Sörmland och Nationalmuseum. Där levererade jag böckerna i egen hög person i helgen och jag blev överraskad av alla människor som väntade där så tålmodig på slottsbacken. Snyggt klädda var de också dagen till ära, lång klänning och kavaj och en och annan frack och hög hatt såg jag också.Nynäs hade under 1300- och 1400-talet samma ägare som Vinäs i Tjust, dvs äldre och yngre Gripsläkten. Men även i slutet av 1800-talet och fram till 1918 hade gårdarna samma ägare. Då hette de Gripenstedt.

Ett minne från denna personunion under gripenstedtarna hittade jag i en källarskrubb i Nynäs slott. Där stod en präktig vällingklocka i malm, som tidigare hängt på Eds bruk, en domän under Vinäs, och vilken klocka lät gjutas i Norrköping 1767 på uppdrag av dåvarande brukspatonen Wolter Peterson på Ed.

Kanske dags att återbörda klenoden till Tjustbygden?


Blandade känslor

Det känns bra att jag denna gång stod emot det instinktiva driftslivet och ej röstade i EU-valet. Jag nackade ogräs i trädgåden istället. För det är viktigt att jag som tung opinionsbildare på denna sida kan agera opartiskt som partipolitiskt obunden och med stor trovärdighet. Annars var det ju ganska frestande att kryssa för Alf Svensson. Kanske var det väl sista gången i så fall att begå en sådan illgärning. Troligen blir det väl snart förbjudet i lag att gamla kryssade gubbstruttar skall kunna mota bort unga sköna damer.

Men att valdeltagandet ökade i Sverige är oroväckande. Skulle övriga Europa följt Sverige i spåren, så skulle det väl i denna takten inte dröja mer än 20 år förrän valdeltagandet översteg 50 %. Vad skulle man inte då kunna hitta på i Bryssel med mer råg i ryggen. Nu bestämmer man att svenska betesmarker skall se ut som ett Medelhavslandskap eller en glest gallrad skog, men då hemska tanke hittar man väl på att de svenska åkerlyckorna skall se ut som den Ungerska Pustan för att klassas som åkermark.

Populisternas julafton

EU-kandidaternas överbudspolitik när det gäller att skära i jordbrukssubventionerna - läs konsumentsubventionerna, är inte annat än ren och skär populism.

Visst gå det att minska eller helt ta bort gårds- och miljöstöd, rena produktionsstöd är som bekant i stort sett redan avvecklade. Men när man inte längre betalar en del av sin livsmedelskonsumtion över skattsedeln, får man självklart räkna med minst 30-50 % prispåslag på sina baslivsmedel. Det borde inte minst Marit P. veta och säga i klartext, som är en av de mer voluminösa populisterna och som tidigare utan framgång själv försökt att livnära sig på både produktion och förädling av jordbrukets produkter

Lika publikfriande är det att locka med fri fildelning. En beprövad metod att generöst dela med sig av andras egendom, som bildade skola redan när det då statsbärande partiet delade ut det fria handredskapsfisket på enskilt vatten.

Själv kommer jag därför att bildlikt ligga på sofflocket på söndag. Det är en mänsklig rättighet att slippa vara med att underblåsa populisternas och EU-nomenklaturans  legitimitet.

RSS 2.0