Entonig snyftvals

Personligen tycker jag basindustridirektörernas mantra om det höga elpriset är beklämmande. Sanningen är ju den att dagspriset är det lägsta på år och dag, och ständigt ligger priset bland de lägsta i Europa.

Särskilt falskt klingar denna snyftvals hos alla de bolag som tidigare med berått mod till högstbjudande sålt ut sin egen elkraft, för att den var en lågavkastande och tråkig verksamhet som ej hörde framtiden till.

Till det skall fogas att av dagens elpris är ca 65 % skatt, elskatt, moms och moms på skatten, som privatkunder måste betala, men som industrin till absolut största delen är befriade ifrån.

En del företag, t.ex. ett skogsföretag, hotar med att flytta ut en del av verksamheten p.g.a. högt elpris. Alltså lägga ner en fungerande och redan avskriven verksamhet och bygga upp en ny utomlands.

Ta den där om Rödluvan och vargen också!


4 dagar senare:
Rottneros påstår att de allvarligt överväger att flytta en del av produktionen i Utansjö. De måste flytta långt om de skall hitta konkuranskraftigt elpris, nämligen till Sydafrika ,som har världens lägsta elpris tack vare sina enorma tillgångar på billig stenkol som bryts i dagbrott.  Alltså billig men skitig el.

Men de har inte flyttad ännu och det är nog mest en politisk markering. Dessutom var det en injektion för "Rottans" aktiekurs.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0