Allting går igen

Dagens s.k. organiserade brottslighet, som har sina utövare bland kriminella gäng av motorburna vuxna och vissa etniska grupper, är allt bra amatörmässig och provinsiell.  Tacka vet jag på 1300-talet, då var det inte fråga om några underklassiga småhandlare eller blyga konfirmander utan  lite drag under galoscherna.

Brottsligheten organiserades då storskaligt av välskräddade syndikat bestående av samhällets spetsar, biskopar, länsherrar, lagmän och riksråd, som kunde döma i egen sak och som med gods och gull kunde muta sig fria från all synd och Herrens skoningslösa straffdom.

Tag till exempel den tyskfödde och girige biskopen Gottskalk Falkdal i Linköping, som kom i handgemäng på Linderås kyrkbacke med några revaler och som drog sitt långa tunga svärd ur slidan,  men som själv blev nerstucken och dödad. Dråparen riddaren Mats Gustafsson fick frälsa sitt liv med en donation av många gårdar till domkyrkan och en botgörarfärd till påven i Avignon för att få avlösning. Väl hemkommen blev Mats senare belönad med häradshövdingämbetet och högsta domrätt i Vedbo härad, där dråpet ägt rum.

Smaka på den!  Äta er mätta får ni göra när boken blir färdig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0