En gruvlig sak

Det australiska multinationella gruvföretaget Zinifex har begärt och beviljats undersökningstillstånd i fyra sammanhängande områden omfattande totalt ca 17 000 hektar i tre kommuner här runt sjön Vindommen.  Mina marker ligger precis i stormens öga och man vet aldrig var det slutar.

Tillståndet har beviljats av Bergsstaten, en nätt liten svensk myndighet med säte i Luleå och med numera endast 10 anställda, till skillnad från bergsverkens storhetstid då man hade mer än 400 anställda. Dess chef bergmästare Jan-Olof Hedström var här i förgår och informerad många berörda i samband med Vindommens fiskevårdsområdes årsstämma i Café Kårorp.

Risken för en gruva i området är väl ca 1 på 100 och på mina marker nära gårdscentrum ca 1 på 1000. Så det är väl ganska stort hopp att vi får bo kvar och åldras med värdighet här på gården. Om inte, så hoppas vi på en så pass rundlig summa så att man åtminstone vintertid kan bo på sydligare breddgrader. Kanske sitta på en altan i Assuan nedanför Aga Khans mausoleum och i den ljumma kvällen lyssna på klassisk musik med en bok i händerna medan solen sänker sig i den stilla Nilen.


Kommentarer
Postat av: Georg Gullstrand

Om detta uppstår på egna marker man kanske länge bevarat för sina egna intressen eller utkomst måste det vara frustrerande att bevittna intrång som beviljats av våra myndigheter av vilka man förväntat sig skola tillvarataga medborgarnas rättigheter.

2008-04-30 @ 13:14:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0