Schymanskan har rätt

Gudrun har nog rätt; det är en gammal unken strukturell könsmaktsordning som i mycket styr och ställer i samhälle och i människors huvuden fortfarande.

Hur skall man annars förutom genus förklara att den förhärdade återfallsförbryterskan, f.d. hallicken och heroinisten Annika Östberg efter många års böner och åthävor hemtats "hem" med ett chartrat plan som en popartist eller ett statsöverhuvud. Hade en liknande cirkus varit möjlig eller ens tänkbar om huvudpersonen inte varit en blond kvinna, utan istället hetat Clark, Tony eller Jackie? Nej självklart inte.

Men i gällande strukturella könsamaktsordning är kvinnorna veka offer, som knappast ens är kapabla till våld eller ondska. Vetenskapliga undersökningar visar således att kvinnor regelmässigt döms till lindrigare straff än män där omständigherna i övrigt är likartade. Så, stå på dig Gudrun!

Att Sverige sedan är det enda landet på jordklotet som enligt många har en rättskipning värd namnet är en annan historia. Det får vi avspisa en annan gång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0