Norrbaggarna devalverar Nobelpriset

Norska Nobelkommittén har en lång tradition av tveksamma fredspris att luta sig tillbaka emot. Kissinger, Peres och Arafat för att nämna några.

Men i år har kommittén lyckats att överträffa sig själv med valet av den nytillträdde presidenten och överbefälhavaren över de väpnade styrkorna i Afganistan och Irak, Barack Obama. Inte minst är det ojust mot Obama själv som till och ifrån kommer att få detta i ansiktet som ett politiskt slagträ riktat från flera håll.

Kanske är det ett tack för senast för att norrbaggarna fick köpa det svindyra amerikanska stridsflygplanet JSF till rabatterat pris?

Om det varit Norsk Riks Kringkastnings retorikpris och Obama skriver sina tal själv, så må ha varit. Nej det måste vara dags att ta ifrån Norska Nobelkommittén rätten att utse fredspristagare. När Alfred Nobel skrev sitt berömda testamente 1895 var Norge inte ett självständigt land utan i union med Sverige. Hade testamentet istället skrivits efter 1905 så hade Norge självklart inte fått vara med på ett hörn och solat sig i glansen.


Kommentarer
Postat av: Anonym

För kännedom:http://staffandanielsson.blogspot.com/2009/10/liberalisera-skogsvardslagen.html

2009-10-13 @ 21:02:09
Postat av: Anders

Intressant vinkling av en paradox av Staffan och hans flickvän. Den får vi försöka återkomma till.

2009-10-13 @ 23:05:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0