Historien går igen

Gustav Vasa försökte att lansera idén att allmogen inte äger sin mark utan "att den hörer mig och kronan till" och att de bara har nyttjanderätt. Idén vann dock icke gillande bland Nils Dacke och hans ståndsbröder.

Drottning Christina med tillhjälp av sina främsta gunstlingar Magnus Gabriel de lag Gardie och Axel Oxenstierna väckte liv i idén på nytt i mitten av 1600-talet, denna gång med större framgång. Drottning Christina stal stor del av böndernas skattejord och skänkte äganderätten till sina gunstlingar bland adeln. Jorden reducerades på 1680-talet och återlämnades, men det är en annan historia.

Idag hörde jag Naturskyddsföreningens ordförande Svante Axelsson prata om "giriga markägare" som oskäligt begär ersättning av kommersiella bolag som utnyttjar deras mark med motiveringen att bönderna egentligen inte äger marken, utan bara har nyttjanderätt!

Feodalherrarna kanske vittrar morronluft?

Kommentarer
Postat av: Gustaf Ljunggren

Där ser man, feodalherrar kan vara iklädda såväl purpur och hermelin som frasande fina Fjällrävenkläder, som dock aldrig sett någon miljö utanför tullarna. Fogde Svante är ett typiskt exempel på 2000-talets fogdar, hög lön, stor mun och ett genuint bondeförakt. Skäms och vet sjufallt hut, lille Svante!

2011-07-16 @ 08:27:36
Postat av: Anders

Vem har hört Naturskyddsföreningen eller Svenskt Landskapsskydd värna den svenska åkerjorden som bebyggs eller asfalteras i allt snabbare takt.Gärna en stark allemansrätt, men då skall vi landsbygdsbor ha rätt till allmän och fri bilparkering när vi någon gån kommer till stan.

2011-07-20 @ 08:00:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0