Slå vakt om våra traditioner!
Det är viktigt och inte minst trevligt med traditioner även i ett modernt samhälle. Men traditionen med den uppblossande debatten i adventstider om huruvida kyrkan som lokal är lämplig till skolavslutningar, tycker jag inte har så mycket att tillföra.
Banérförare tycks utgöras av ett gäng övervintrade -68:or eller deras själsfränder i Skolverket, som borde ha angelägnare frågor att lägga sin energi på. En vokabulär i skolan som inte ens anses som lämplig i krogkön får passera utan att någon höjer på ögonbrynen, men en psalm eller en Fader Vår är alltför hårdsmält. Kanske snart dags att även avskaffa luciafirandet med stjärngossar och pepparkaksgubbar i skolorna, och varför inte avskaffa såväl jul- som påsklov?
Kyrkan har sedan medeltiden ansvarat för skolutbildning och bildning i vidare bemärkelse i Sverige, och kyrkan var ända till 1930 huvudman för det obligatoriska skolväsendet i vårt land. Statskyrkan är avskaffad och till trettiotalet vill väl ingen återvända, men ibland drabbas räddhågsna byråkrater av någon sorts missriktad hänsyn till minoriteter som frodas i gränslandet till galenskap. Detta samtidigt som Skolverket godkänner religiösa friskolor. Är inte det att sila mygg och svälja kameler?
Landsbygdspartiet är ett i högsta grad sekulärt parti och jag personligen är angnostiker. Men jag anser ändå som” lantis” och f.d. rektor, att kyrkobyggnaden fortfarande är en viktig kulturbärare och sammanhållande punkt, både geografiskt och mellan nu och då, inte minst på landsbygden. Kyrkorummet är för det mesta en oöverträffad lokal för musik och samling vid högtidliga tillfällen för många bygdeskolor.
Det hör till god ton och tradition att ta seden dit man kommer, och som en organisk del av vårt gemensamma kulturarv bör kyrkan få avgöra utformningen av smärre religiösa inslag i skolavslutningar i kyrkorummet. Det är inte brukligt att gästerna bestämmer menyn. Två halvtimmar om året med kyrka och präst bör våra små telningar tåla, och även Skolverket.
Anders Bockgård, Landsbygdspartiet oberoende