Vattenfalls smutsiga affärer

 

Vattenfall är ett helägt statligt företag, men det har man svårt att förstå när man jämför regeringarnas prat, både socialdemokratiska och alliansstyrda, med Vattenfalls agerande i verkligheten. Vi lär stå inför ett klimathot och vi enskilda medborgare förväntas bära en allt tyngre börda för att avvärja hotet, allt medan Vattenfall nu lägger en betydligt mindre andel av sina investeringar i vatten, sol och vind än för några år sedan. Samtidigt har deras investeringar i fossil elproduktion ökat starkt. Vattenfalls utsläpp av koldioxid i de länder där bolaget är verksamt är nu ungefär dubbelt så stort som hela Sveriges utsläpp, och bolagets utsläpp kommer att öka ytterligare de närmaste åren.

För några år sedan hade Vattenfall långt framskridna planer på att etablera ett 70-tal vindkraftverk för ca 2 miljarder kronor i Valdemarsviks kommun. Investeringsplanerna fick ett positivt mottagande från både kommunen och allmänheten, och en del av projektet gick så långt som till beviljat bygglov. Självklart skulle en så stor investering ha betytt ett jättelyft för en liten glesbygdskommun som Valdemarsvik. Speciellt under etableringsfasen skulle en lång rad arbetstillfällen ha skapats, men även många underhållsarbeten skulle ha genererats under en överskådlig framtid.

Men istället valde alltså Vattenfall att investera över 50 miljarder i fossil elproduktion med kol- och gaskraftverk i Tyskland och Nederländerna. Den investeringen tillsammans med Vattenfalls tyska kärnkraftverk har hittills inte blivit någon ekonomisk hitt. För tredje kvartalet 2012 tvingades Vattenfall redovisa en brakförlust på 4 miljarder kronor.

Så länge Vattenfall huvudsakligen höll sig inom rikets gränser och verksamheten var hanterbar var bolaget en veritabel mjölkkossa för staten och skattebetalarna, men när kassakon trodde att gräset var grönare på andra sidan och flöjade över gärdsgårn fick hon mjölkstockning och gick snart i sin.

 

                                                                                         Anders Bockgård, Landsbygdspartiet

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0